ASIGURAREA PRODUCȚIEI GUSTĂRII FAVORITE A UNEI NAȚIUNI

ASIGURAREA PRODUCȚIEI GUSTĂRII FAVORITE A UNEI NAȚIUNI

Înapoi la Impactul nostru

Musicalul Hair s-a jucat pe Broadway, Apollo 8 a orbitat în jurul Lunii... Iar în Ungaria, o echipă de experți din industria laptelui a avut ideea unui produs nou. Era anul 1968, iar produsul în cauză era un baton cilindric dulce din brânză, cu o ușoară aromă de lămâie și glazură de ciocolată. Neștiind cum să numească noul produs, s-a solicitat ajutorul unui lector de la Universitatea din Budapesta, care a propus denumirea „Túró Rudi”, care înseamnă „baton de brânză”.

Astfel a luat naștere gustarea dulce și rece preferată în Ungaria. În prezent, batonul este realizat de mai mulți producători, însă produsul original este fabricat de marca Pöttyös și este comercializat în legendarul ambalaj cu buline roșii. Promovat multă vreme drept „desertul sănătos”, batonul este disponibil acum într-o varietate de dimensiuni și arome. În 2015, cercetătorii au descoperit că Pöttyös Túró Rudi este cea mai iubită marcă din Ungaria. Produsul este atât de popular încât, în 2017, peste un milion de oameni au participat la un sondaj pentru a alege o aromă nouă. Macul și marțipanul au fost combinația câștigătoare.

De la începutul anilor `70, batoanele sunt produse la fabrica Pöttyös din Mátészalka, în nord-estul țării, iar tehnologia de producție a fost permanent modernizată. Fabrica, extinsă în 2019, produce 6 milioane de batoane Túró Rudi săptămânal. Fiecare baton este fabricat în mai puțin de 24 de ore, din momentul sosirii laptelui în fabrică și transformării acestuia în brânză până când totul este învelit în ciocolată, iar apoi ambalat. Acest lucru este posibil datorită procesului optimizat și eficient pe linia de producție. Cu toate acestea, în vara anului 2021, compania olandeză de lactate FrieslandCampina, deținătoarea mărcii Pöttyös, a decis să modernizeze o parte a acestui proces.

„În camera de răcire anterioară, locul în care se întărea glazura de ciocolată proaspăt turnată peste batoanele Túró Rudi, procesul de răcire s-a realizat pe o bandă spiralată formată din mai multe elemente, cu un timp îndelungat de menținere înăuntru”, afirmă Tamás Schnörch, Director de vânzări Güntner în Ungaria. „Problema cu această soluție a fost structura complicată a benzii, care a cauzat probleme frecvente. În plus, răcirea nu era corespunzătoare. În ciuda timpului îndelungat de menținere înăuntru, produsul nu atingea întotdeauna temperatura corectă.”

FrieslandCampina a considerat că soluția potrivită era instalarea unei singure benzi drepte în camera de răcire. Astfel, a apărut o nouă provocare, pentru că timpul petrecut în cameră urma să fie redus la un sfert față de cel din trecut. Peste toate acestea, tot ce se găsește în camera de răcire trebuia realizat din oțel inoxidabil. Firma contractantă de refrigerare, QPLAN, a luat legătura cu Güntner pentru a obține consiliere.


„AVEM O RELAȚIE BUNĂ CU QPLAN DE MAI MULȚI ANI. COMPANIA APELEAZĂ ÎNTOTDEAUNA LA NOI CÂND ARE UN PROIECT, IAR NOI I-AM OFERIT NUMEROASE SOLUȚII BUNE ÎN TRECUT.”

TAMÁS SCHNÖRCH
DIRECTOR DE VÂNZĂRI, GÜNTNER


Soluția a fost utilizarea a cinci Răcitoare de Aer Güntner Cubic VARIO și a unui Condensator Güntner Flat COMPACT. Răcitoarele de aer trebuiau instalate în așa fel încât aerul rece să fie direcționat înspre linia de producție în mișcare, într-un unghi precis de 45 de grade, maximizând astfel răcirea batoanelor. Rezultatele au fost extrem de bune. Problemele cu camera de răcire sunt de domeniul trecutului, iar batoanele sunt răcite într-o fracțiune din timpul necesar anterior. O întreagă națiune își poate savura în continuare gustările dulci preferate.


„GÜNTNER NE-A FOST DE MARE AJUTOR ÎN ACEST PROIECT, PENTRU CĂ NU ERA DE AJUNS CA NOI SĂ NE DĂM SEAMA CE TREBUIE INSTALAT PENTRU A OBȚINE REZULTATUL DORIT. TREBUIA SĂ NE ASIGURĂM CĂ AVEM ȘI RĂCITOARELE DE AER POTRIVITE PENTRU ÎNDEPLINIREA SARCINII. CLIENTUL A FOST FOARTE MULȚUMIT DE REZULTATUL FINAL.”

ÖRS MURIN
PROPRIETAR, QPLAN REFRIGERATION